Saka Türk Bilge Kutlu Burkan/Buddhaya:  “en büyük nimet, en büyük mükafat nedir?” diye sorduklarında şöyle cevap verir:


- "Cahillerle değil Bilgelerle birlikte olmak, onurlu doğruluktan ayrılmayan kişileri onurlandırmak; bu en büyük nimettir. 


-Uygun bir yerde yaşamak, geçmişte iyi işler yapmış olmak, aklı doğru yöne sevk etmek, doğru yolda olmak; bu en büyük nimettir. 


-Öğrenme arzusu, bilgi ve erdem yolunda yürümek, derin bilgi ve beceri sahibi olmak, iyi bir davranış disiplini (Töreli) olmak, güzel konuşmak, çevresine iyi davranmak; bu en büyük nimettir. 


-Anne ve babaya bakmak, büyüklere saygılı ve iyi davranmak, eş ve çocukları bağrına basmak, onlara değer vermek, daima iyi davranmak, destek olmak, kırıcı olmamak, yapıcı olmak, sevgi ile davranmak, engellerden (kötülükten) uzak bir iş; bu en büyük nimettir. 


-İhtiyaç sahibine ve yardıma muhtaç kişilere  iyilik yapmak, sadaka vermek, yardımsever ve cömert olmak. Erdemli bir yaşam, akrabalara, arkadaşlara ve  dostlara yardım etmek, içinde kötülük olmayan iyi işler yapmak; bu en büyük nimettir. 


-Kötülüğü kesip bitirmek, kötülüğe engel olmak, kendini kaybetmemek, utanç duyacağı kötü işler yapmamak. Dhamma (Töre, Evrenin düzenini ve ruhsal gelişimi sağlayan kozmik doğa yasaları, karma yasası ve samsara yasası. Ulu düzen, doğa ve tabiat kanunları, doğayla uyumlu yaşam. Hakikat, görev ve sorumluluk bilinci. Doğruluk, erdem, ahlak, bilgelik. Öğreti, insanı yüksek hakikatlere götüren yol) kanunlarını uygulamak; bu en büyük nimettir. 


-Saygı, alçakgönüllülük, gönül rahatlığı, minnettarlık, Dhamma'yı uygun zamanda dinleme; bu en büyük nimettir. 


-Sabırlı olma, güzel söz söyleme, samanaları ziyaret etme, uygun zamanda yapılan dinsel konuşmalar; bu en büyük nimettir. 


-Çalışkan, özverili, iyiliksever, kötü duygu ve düşüncelerden arınmış olma, dört soylu gerçeği kavrama, Nibbana'yı anlama; bu en büyük nimettir. 


-Bütün bu işleri yerine getiren kişiler yenilmez kişilerdir ve her yerde güvenle dolaşırlar; bunlar onların en büyük nimetleridirler.”

(Mahāmangala Sutta'dan)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar