Cengiz Han, sadece yeni yurtlar fethetmedi. Uyguladığı yasalarla hakimiyeti altındaki toplulukların huzur ve emniyet içerisinde yaşamasını sağladı. Cengiz Han egemenliğindeki topraklarda; kesesinde kızıl altın taşıyan bir genç kız Avrupadan Çine yalnız seyahat etse başına bir şey gelmezdi.

Cengizhan dönemindeki gibi; asayiş, huzur, can ve mal güvenliği emniyeti sağlanmalı.

İnsanlar hür dolaşmalı ve yaşamalı.

***

MÜNGKE TENGRİ-YİN KÜÇÜDÜR

EBEDİ TANRI'NIN GÜCÜYLE

Çingis (Cengiz) Han'ın (Ata ve Ana) soyu; Ulu Tanrı'nın takdiriyle yaratılmış bir BÖRTEÇİNE (GÖK-BÖRÜ/BOZ-KURT) idi. Eşi beyaz bir dişi GEYİK idi.

Cengiz Han, sadece yeni yurtlar fethetmedi. Uyguladığı yasalarla hakimiyeti altındaki toplulukların huzur ve emniyet içerisinde yaşamasını sağladı. Cengizin yasalarının uygulandığı bir dönemde kesesinde kızıl altın taşıyan bir genç kız Avrupa'dan Çin'e kadar Cengiz'in hakim olduğu topraklarda tek başına seyahat etse başına bir şey gelmezdi. 

Cengiz Han ülkesinde; din ve ibadet özgürlüğü sağladığı, din ve devlet işlerini ayırarak laik bir sistem uyguladığı, bunu yasalarla teminat altına aldığı için, din ve mezhep kavgalarına, ayrıca kabileler ve boylar arasındaki savaşlara da son vermişti. 

Cengiz Han, halktan zorunlu olmadıkça vergi almıyor, ülkesinde ki yoksullara ise yardım edilmesini sağlıyordu.

Ayrıca Cengiz Han, ticaret yollarını güvence altına alarak ticaretin gelişmesine ve ülkenin zenginleşmesine imkan sağlıyordu. Cengiz Han alimlere ve din adamlarına büyük bir serbestiyet sağlamıştır.

Yine Cengiz Han, tarihin ilk posta teşkilatını kurmuş ülkenin bir ucundan diğer ucuna kısa sürede halkın bir biri ile haberleşmesine, iletişim halinde olmasına imkan sağlıyordu.

Fatih Mehmet Yiğit 

TÜRK BİLGELİĞİ



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar