BATI GÖK-TÜRKLER DÖNEMİNDE TÜRK ŞEHİRLERİN DE YAŞAM: 

Su-le (Kachgar) Hakkında Kısa Not:

(T'ang chou, Böl. CCXXI, a, Sf. 9 v°)

Su-le (Kachgar) Kiu-şa (K'iu-cha) diye de adlandırılır. Bir çocuk doğduğunda onlarda kafa düz bir şekil alsın diye kafasını sıkıştırırlar. Vücutlarına dövme yaparlar (İskit Saka ve Hunlarda olduğu gibi) ve yeşile çalan göz irisleri vardır. Bu ülkenin Gök Tanrısına kurban verme geleneği mevcuttur." 

***

Yu-t'ien (Khoten) Konusunda Kısa Bilgi:

(T'ang chou, Böl.CCXXI, a, Sf.10 rº)

Yu-t'ien (Khoten), Kiu-su-tan-na (Koustana), veya Hoan-na veya K'iu-tan olarak de anılırdı. Kuzeyin barbarları (Ti) onlara Yu-toen, çeşitli Hou toplulukları ise Ho-tan demişlerdir. Krallığın dört bin seçkin askeri bulunmaktadır: yeşim taşı içeren bir nehir bulunmaktadır; insanlar geceleri ay ışığının yoğun olduğu yerleri gözler ve güzel yeşim taşları bulurlar. Kral, resimlerle süslenmiş bir evde oturur. Halk, beceriklidir; konuşmaları abartılıdır; Gök Tanrısına ve Buda kanunlarına büyük saygı duyarlar; tarzları çok saygılıdır. Birbirleriyle karşılaştıkları zaman, eğilerek saygı duruşları eksik olmaz. Yeşim taşından mühür yaparlar. Her özel bir mektup alışlarında, onu açmadan önce başlarınının üstüne kaldırırlar. Khoten halkı şarkı söylemeyi ve dans etmeyi sever. Örme ve dokuma konularında ustalardır. 

***

Chighnan, Karategin ve Wakhan Hakkında Kısa Bilgi

(T'ang chou, Böl. CCXXI, b, Sf. 5 v°)

…Havuç ve buğday ve harika atlar yetişir. İnsanları yeşil gözlüdür….

Kaynak: MARMARA ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TÜRK TARİHİ ANA BİLİM DALI GENEL TÜRK TARİHİ BİLİM DALI EDOUARD CHAVANNES'IN "DOCUMENTS SUR LES TOU-KİUE (TURCS) OCCIDENTAUX" (BATI TU-KİÖ'LERİ (TÜRKLER) HAKKINDA BELGELER) ADLI ESERİNİN TERCÜME VE KRİTİĞİ (Yüksek Lisans Tezi) Mustafa KOÇ İSTANBUL-2005




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar