Türklerin menşei bahis mevzuu olunca, gözler, bugün dahi bunların ekseriyetinin yaşamakta olduğu Orta Asya'ya dikilir, fakat bu milletin ikinci büyük ve en kuvvetli kütlesi Ön Asya'da ve Karadeniz etrafında yaşamaktadır.

...

Ön Asya kadim tarihinin büyük alimi Fr. Hommel, eserlerinin birinde sümerleri tamamiyle bir Türk kavmi sayarak, "Türk kavimlerinin en eski cedlerinden bir şube M.Ö 5000 senelerinde Orta asya'daki ana yurtlarından ayrılarak Ön Asya'ya gelmiş ve sümerleri teşkil etmiştir.

...

Klasik müelliflerden Herodotos'un "Yurcae" Plinius Secundus'un ve Pomponius Mela'nın "Turcae" isimleri altında zikrettikleri bir kavmin, M.Ö 5. asırda ve daha sonraki çağlarda Edil (Volga) ile Yayık (Ural) nehirleri arasında yaşadığını da biliyoruz. Eğer "Tik" ismi hakikaten "Türk" demek ise, milli adımızın Türk kabilelerinden birinin ismi sıfatıyla zikrini, ilk defa M.Ö 14. asra götürülebilen Çin rivayetlerinden görülen bir isim olarak kabul etmek icap eder

...

Türklerin, Orta Amerika medeniyetini yaşatmış olan kavimlerle temasları da ispat edilebilir bir davadır. Amerika'nın Asya'ya bakan sahillerinde yaşamakta yahut önce orada yaşamış olan yerli kabilelerin dillerinde Türkçeye benzeyen ve aynı manayı ifade eden kelimeler vardır.

...

Selçuklu Türkleri, din ile dünya meselelerinde pratik düşünceleri, halifeyi siyasete karıştırmamakta da menfaattar olmaları sayesinde İslam aleminde büyük inkılap vücuda getirdiler.

...

Türk halkı Ebu Cehilin gerçek adı Hişam da dahil bütün Arap isimlerini çocuklarına verdiler ama biz İslam'a en çok hizmet etmiş Sultan Alparslan'ın ismini 1000 senedir bir Arap çocuğuna verdiremedik.


Ord. Prof. Zeki Velidi Togan

26 Temmuz 1970 tarihinde uçmağa varan Başkurt Türklerinin bağımsızlık mücadelesi lideri, Türkistan Milli Birliği’nin kurucusu ve ilk başkanı, büyük tarihçi, Türkçülük-Turancılık davası sanıklarından dava adamı Ord. Prof. Zeki Velidi Togan’ı vefatının yıl dönümünde rahmetle anıyorum ruhu şad mekanı Cennet olsun. 


“TÜRKÇÜLÜK SADECE TÜRKÇÜYÜM DEMEKLE OLMAMALI. BİRAZ DA BAŞARILI OLMAK GEREKTİR.”


Z.V.TOGAN


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar