ULU TÜRK ALPEREN: SARI SALTUK BABA 

“Yiğitte dört maharetin her biri her an gerektir demişler: Ok atmak, okımak/yazı yazmak, suda yüzmek, yiğit iken gezmek.  (Sarı Saltuk) bu dört mahareti de iyi bilirdi.

SALTUKNAME

(Sarı Saltuk Destanından)

Sarı Saltuk; Anadolu, Rumeli ve Balkanların Türk Yurdu olmasında büyük yararı olan Türkistan Yesevi Ocağında pişen Türk Bilge Eren H.Bektaş'ın elinden kut alan Ulu Türk Alp Erenidir.

Rivayete göre 

Hacı Bektaş, Sarı Saltuk'u çobanken bulur onu irşad eder, Er olarak yetiştirir. Kılıç ve şed (kur) kuşatır. Bir yay ile 7 ok verir. "Seni Rum ülkesine saldık." Der. Ulu Abdal ve Kiçi (küçük) Abdalla birlikte Sarı Saltuk'u; Anadolu, Rumeli ve Balkanların fethine gönderir.

Bunun üzerine Sarı Saltuk yoldaşlarıyla birlikte birçok beldeyi fetheder birçok insanı irşad eder, türlü türlü kerametler gösterir. 7 başlı ejderhayı (Yelbegeni) Hacıbektaşın verdiği oklarla öldürür ve 7 başını da keser. Azılı düşmanları yener. Suda yürür. Ateşte yanmaz, ok işlemez, kılıç kesmez, yeri geldiginde don değiştirir (hayvanların ve başka insanların suretlerine bürünür). Birçok keramet gösterir. Birçok beldeyi fethettikten sonra Çorlu Aksaray Kırşehir üzerinden Erenlerle birlikte Suluca Karahöyükte Hacıbektaşı ziyarete gelir. Yol üzerinde taş toplatır üst üste yığdırıp öyük (oba) yapar. Hacı Bektaşı ziyaret ettikten sonra Abdal ve Erenlerle birçok beldeyi fetheder irşad eder. Osman Gaziye şed (kur) ve kılıç kuşatır. 90 küsür yaşında iken bir gazada düşmanın zehirli Kılıcıyla yaralanır. Şehid olur. Ölmeden önce 9 tabut yapılmasını 9'unda da kendisinin olacağını 9 yöne götürülüp gömülmesini söyler. 

Anadolu, Rumeli ve Balkanlarda bu sebeple Sarı Saltuk'a ait birçok Yatır (Türbe) bulunmaktadır. Bunların Başlıcaları Romanya Dobruca Babadağ, Türkiye'de; İznik, Diyarbakır, Tunceli, Bor'da (Niğde), Rumeli Feneri'nde (İstanbul)Babaeski'de, Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Yeşilyurt kasabasında; Makedonya'da Ohri'de; Arnavutluk'ta; Bosna-Hersek'te Blagay'da bulunmaktadır. Her yatır aslında Türk Egemenliğinin birer nişanesi Bengü Türk kurgan Yurtlardır.

Sarı Satık Destanında geçen tüm motifler; (Sarı Saltık ismini başarı sağladıktan sonra alması, kılıç (kur) kuşanması, 7 okla 7 başlı ejderi (yelbegeni) öldürmesi, yeraltı canavarlarıyla savaşması, taş üstüne taş koydurup oba (öyük) yapması, Kam/Şamanlar gibi Suda yürümesi, Ateşte yanmaması, ok ve kılıç işlememesi, yeri geldiginde don değiştirmesi, hayvanların konuşması, uzaklardan haber alınması) Eski Türk Destanlarında, şaman/kam kültür ve inancında mevcuttur.

Ruhları şad mekanları Cennet olsun kahraman Atalarımızın ve Türk Baba Erenlerimizin

Fatih Mehmet Yiğit























Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar