TÜRK, TÖRELİ İNSAN OLMAKTIR...

Türk, Türkçe konuşan, Türk Kültürüne ve uyruguna sahip insan olmanın dışında; Töreli insan anlamına da gelmektedir. Töreli ise; Ahlak ve Erdem sahibi,  (Kötülük, haksızlık, hırsızlık yapmamak, haksız yere cana kıymamak, başkasının malına, canına, ırzına tecavüz etmemek, doğa ve canlılara zarar vermemek, iyilik yolunu tutmak, yalan konuşmamak gibi) Evrensel Hukuk ve Yasalar ile Tanrı buyruğuna uyan bu ilkeleri kabul eden buna uygun yaşayan Töreyi egemen kılmak için mücadele eden ve savaşan, erdemli insan demektir. 

Atatürk’ün "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözünde ifade edilen mana budur.


 Nitekim Atatürk'ün Hakikat nerede? Şiirinde yeralan:

"Türk sadece bir milletin adı değil, 

Türk bütün adamların birliğidir." Kutlu sözündeki felsefi, derin mana budur. Bu nedenle Türk olmanın yolu önce Töreli; Ahlaklı, Erdemli, Yasalı olmaktan geçer. 

Bunun içindir ki Atalarımız ve Analarımız Töreyi hayatlarının merkezlerine koymuşlardır.


Töresiz il olmaz.

(Yasasız/Kanunsuz ülke olmaz)

TÜRK ATASÖZÜ

“Bu kök tirgüki ol könilik Törü”

“Adâlete dayanan Töre bu gökyüzünün direğidir”

(Türk Bilge Yusuf Has Hacib/ Kutadgu Bilig)

Tecrübelerim bana gösterdi ki, Tòreye bağlı olmayan bir yönetim uzun müddet ayakta kalamaz. Böyle yönetimler çıplak olup, kendini gören herkese karşı gözlerini yere diken ve kimsenin yanında hürmet ve itibarı olmayan birine benzerler. Hatta böyle bir hükümet, tavanı, kapısı, avlu duvarları olmayan ve her önüne gelenin içeriye daldığı bir eve de benzetilebilir.(EMİR TİMUR /Tüzükat-ı Timur Kitabı)

Adalet mülkün (devletin) temelidir.

ATATÜRK

Köklü Devletlerde keyfiyet olmaz. Kendine göre nizam, intizam, kanun esasdır. Kanunun olmadığı keyfi yönetimler; Başıbozuk, köksüz sistemlerdir. Böyle ülkeler de istikrar olmadığı gibi keyfiyete bağlı sürekli bir savruluş hali mevcuttur.

Türklerde; Töre (yasalar)devletin temelidir. Atalarımızın dediği gibi: "İlden bile geçilir Töreden geçilmez" çünkü Devleti Töre ayakta tutar Töresiz ülke yıkılır ve dağılır...

Sadece toplum olarak değil bir birey olarakta; Töresiz Türk olmaz, Töreyle, Türk tamam olur. Töresiz Türk eksik kalır...

Fatih Mehmet Yiğit

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar