BİR ULUSU BİR ARADA TUTAN EN GÜÇLÜ BAĞ: BİRLİK, BERABERLİK, YARDIMLAŞMA, DAYANIŞMA VE SEVGİDİR...

Ruhlarını toplasan bedenleri nereye gider 
Kalplerini kazan, bedenleri peşinden gelir

Hanlar Hanı Cengiz Han Börçigin soyundan   Hanlar Hanı Türk-Moğol Kağanı Çin fatihi Kubilay Setsen Han Uygur Türkçesi ile yazdırdığı buyruğunda diyor ki: "Ey benim uruğlarım (hakimiyetim altındaki halkım) benden sonra ulusunuzu yığdığınızda (büyüttüğünüzde) gönlünüzüde yığın (büyütün ve birleştirin/ aranızda gönül bağı ve sevgi birlikteliği kurun) böylece boyları tek bayrak altında birleştirmiş olursunuz."

Words of Kubilay Khan (from Mecmu'ail 'aca'ib/Compilation of Miracles) in Mongolian (left) & Uyghur-Turkic (right):
Qubilay qan sunqar bolurta aydmış Ay, menin Uruğ-larım men-ten soŋur-a ulus-nı yığar bolsanız el-nin boy-lar-ını yığınča köŋül-ler-i-ni yığınız köŋül-ler-i-ni yığını-tın soŋur-a boyı -ları qayda barğay teb yarlıq bolmıš.

Yine Kubilay Han'dan bir başka rivayette Hanlar Hanı Türk-Moğol Kağanı Cengiz Hanın: "Günülleri fethetmenin (buyruğu altındaki halkının huzur,mutluluk ve refahını sağlamanın, onları memnun etmenin) ülke fethetmekten daha önemli olduğunu söylemiştir."

Fatih Mehmet Yiğit

Kaynak:Words of Kublai (from Mecmu'ail 'aca'ib/Compilation of Miracles)
TÜRK BİLGELİĞİ KİTABI


Börçigin (Börteçine Türkçede :Erkek Kurt anlamında) (Moğolca: Боржигин, Borçigin; Çince: 博爾濟吉特; pinyin: Bó'ěrjìjítè Eski Türkçe: Börü Tegin), Cengiz Han ve ardıllarının üyesi olduğu boydur. Ayrıca "Altan Urug" (Moğolca: Алтан ураг), yani "altın soy" ve Munkak olarak da bilinir. Esasen Bodonçar'ın sülalesi için kullanılan Börçigin adı, Moğol İmparatorluğu kurulduktan sonra Kiyat boyundan sadece Gengiz, Cuci Kasar, Kaçiun ve Temüge Oççigin olmak üzere dört kardeşin sülalesinden gelenler ("Altan Uruk") için kullanılmaya başlamıştır. 1271'de Cengiz Han'ın torunu olan Kubilay Han Çin'de Yüen Hanedanını kurdu. Börçiginler 14. yüzyılın büyük bölümü boyunca da Moğol İmparatorluğu'nda, Çin'de ve Asya'nın diğer kısımlarında hüküm sürdüler. 1368'de Togan Timur yönetimindeyken Börçiginler Çin hakimiyetini kaybettiler ama aile mensupları 17. yüzyıla kadar Moğolistan'ı yönetmeye devam etmiştirler ve Çin'in Kin Hanedanı'ndaki 49 Moğol sancağının en güçlüsüydüler. Börçigin günümüz Moğolistan'ında yaygın bir soyadıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar