Dr.Taher Sabahinin şəxsi kolleksiyasından antik Qashqayı xalçası (gebe) və Azərbaycan Qobustan qayaüstü rısmlərindın bir petroqlif. Bu oyma Mezolitik Dövrinə (15000 - XIII milyon BC) aiddir.





Bu zikzaklı çizgiler Göbeklitepe'de de var yılan başlı motif şeklinde çizilmiştir. Değerlendirmemize göre bu zikzak çizgilerli yılan sembolü Göksel kaynaklı enerji akışımı sembolize etmektedir.




12.000 yıllık en eski ahşap Türk heykeli yüz hattı ve üzerindeki enerji akışını betimleyen zikzak çizgiler Urfa Göbekli Tepedeki heykel ve T taşlarındaki çizgilerle aynı...

Bilim insanları, yeni teknolojileri kullanarak 1890'da Rusya'da keşfedilen ve Shigir İdolü olarak adlandırılan ahşap insan heykelinin yaklaşık 12 bin 250 yaşında olduğunu hesapladı. 

1890'DA RUS MADENCİLER TARAFINDAN BULUNDU

Rus Bilimler Akademisi (RAS) ve Almanya'daki Göttingen Üniversitesi’nden araştırmacılar, Rusya'da 1890'da keşfedilen ahşap bir heykelin daha önce düşünüldüğünden çok daha eski olduğunu ortaya koydu.

“Shigir İdolü” adı verilen ahşap heykel  ilk olarak Ural Dağları’nın yakınındaki Yekaterinburg kentinin 100 km kuzeyindeki bir bataklıkta  Rus altın madencileri tarafından keşfedildi. 1990'larda yapılan radyokarbon tarihlemesinde eserin 9 bin 750 yaşında olduğu hesaplandı.

YENİ TEKNOLOJİ 12 BİN 250 YAŞINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Quaternary International adlı dergide yayımlanan yeni  çalışma kapsamında, Göttingen Üniversitesi ve RAS Arkeoloji Enstitüsü'nde eseri inceleyen ekip, son teknolojilerden yaralandı. Ayrıca, büyük heykeli oymak için kullanılan ağaçtaki 159 halkayı inceledi ve “Shigor İdolü”nün yaklaşık 12 bin 250 yaşında olduğu ortaya çıktı.

MISIR PİRAMİTLERİ VE STONEHENGE'DAN İKİ KAT DAHA YAŞLI

Bu durum onu, İngiltere'deki yaklaşık 5 bin yıl öncesine tarihlenen Stonehenge ve 4 bin 500 yıl önce inşa edilen Keops Piramidi’nin iki katından daha yaşlı yaparken, insanlık tarihinin en eski miraslarından bir haline getirdi. 

İlk yapıldığı zaman 5 metre yükseliğinde olduğu düşünülen Shigi İdolü’nün tamamında zikzak çizgiler ve tepesine oyulmuş  insan benzeri bir yüz bulunuyor. Heykeli  ilk kez 1890'da keşfedildiğinde on farklı parça halinde bulundu. 10 bin yıldan fazla bir süredir Ural Dağları'ndaki turba bataklığının asidik antimikrobiyal ortamında korunduğundan günümüze neredeyse bozulmadan geldi. 

Fatih Mehmet Yiğit

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar