Sakarya Meydan Muharebesi propaganda kartı

[Ana-Oğul Sakarya Zaferine Doğru]
Kağnı ile Cepheye mühimmat taşıyorlar, katıkları sade ekmek...
Köy harabe olmuş, minare yıkılmış, evler yakılmış kara duman tütüyor...

 

Kurtuluş Savaşı'nın ilk propaganda afişlerinden... Afişin üstünde "Halâskârân-ı İslâm (İslam'ın Kurtarıcıları)" yazmakta ve başkomutan Atatürk olmak üzere Milli Mücadelenin kahraman Türk Komutanları* resmedilmektedir. Türk Kadını, milli mücadelenin tam ortasında, merkezinde yeralmaktadır ve kahraman Türk halkını sembolize etmektedir.

Türk kadını, bağımsızlığımızın sembolü şanlı Türk Bayrağını giymiş, elindeki (İskit Türklerinden beri kullanılan iki tarafı keskin ucu sivri Akınak/Akıncı kılıcı) kaması ile Misak-ı Milli sınırlarımızı işaret etmektedir.

*Resimdeki Türk Komutanlar sırası ile: ortada Baş Komutan Atatürk, soldan sağa Rauf Orbay, İsmet İnönü, Cafer Tayyar Eğilmez, Refet Bele, İzzettin Çalışlar, Ömer Fahrettin Türkkan, Fahrettin Altay, Cevat Çobanlı, Halit Karsıalan, Yakup Şevki Subaşı, Nureddin İbrahim Konyar, Kâzım Karabekir, Fevzi Çakmak paşalar ve Türk Askeri/Eri/Mehmetçiği temsilen şanlı bayrağımızın iki yanında "Mehmetçik" yer almaktadır.

Ruhları şad mekanları Cennet olsun...

Fatih Mehmet Yiğit



Kurtuluş Savaşı propaganda kartı: "Türk kadınlığının muhteşem bir timsal-i hamaseti : Kara Fatma ve Ayşe Kadın"

 

Kurtuluş savaşı dönemi Propaganda kartpostalı.

Kartpostalda: "Bu kavmin titre makrun-i adalet intikamından,'Kılıçlar çıkmasın bir kereee pür satvet niyamından 'yazıyor.

Yani demek istiyor ki: Bu Kavmin (Türklerin) adaletin yanında olan intikamından titre, kılıçları kahredici olarak bir kere kınından çıkmaya görsün.

KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ ÜZERİNDE FATİH SULTAN MEHMED HAN VE NAMIK KEMAL GÖRSELLERİ BULUNAN ALT KISMINDA İSE ''VATAN MAHSUN BEN MAHSUN'' YAZILI




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar