30 HAZİRAN HATAY'IN ANAYURDA KATILIMI KUTLU OLSUN...

"Hatay benim namusumdur...
Kırk asırlık Türk yurdu, düşman elinde esir kalamaz!" 
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

Başbuğ Atatürk'ün stratejik dehası sonucu 2 Eylül 1938 yılında Milletler Cemiyeti gözetiminde kurulan ve cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen'in getirildiği Hatay Bağımsız Devleti, 30 Haziran 1939’da Hatay Millet Meclisince yapılan oylama sonucunda anayurda katılarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağı olmuştur.
Hatay'ın Anavatana katılışını Başbuğ ATATÜRK hasta hali ile planlamış ve gerçekleştirmiştir. Ruhu şad mekanı Cennet olsun...

Hatay sonsuza dek Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağıdır. Anayurda katılış yıl dönümün kutlu olsun HATAY!*

*Avrupalılar Çin’in kuzeyine “Hıtay” derlerdi (Rusçada “Kitay”). “Hıtaylar” ismini taşıyan yarı göçebe Türk kabileleri 10. yüzyılda Mançurya’yı ve Çin’in kuzeyini işgal etmişler ve burasının ismi “Hıtay” kalmıştı.Atatürk “Hıtaylar”ın Anadolu’ya da gelmiş olduklarına inanıyordu. “40 asırlık Türk yurdu” saydığı Antakya’ya Hatay ismini bu yüzden vermişti.
9 Eylül 1936 tarihinde Fransa Suriye ile antlaşma yaparak Suriye’ye bağımsızlık verilmesini kabul etti, fakat özel statüye sahip İskenderun Sancağı’nın durumu göz ardı edildi. Bu durumda, Atatürk'ün talimatı ile Türkiye 9 Ekim 1936’da Fransa’ya nota verdi. Konu; Türkiye ve Fransa arasında alınıp, verilen notalar sonucunda varılan mutabakata göre Milletler Cemiyetine taşındı. Atatürk, 1 Kasım 1936’da T.B.M.M’nin açılışında sancak konusunda devletin tavrını açıkça ortaya koydu. Ertesi gün Atatürk sancağa “Hatay” adını verdi. Aralık 1936’da şeklini belirlediği Hatay Bayrağını Hataylılara armağan etti.

2 Eylül 1938 günü Hatay Devleti kuruldu ve Devletin adı “Hatay” olarak kabul edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar