İdrak sahipleri için cehalet ve şarlatanlığı takdir etmek doğaldır ki müşkül değildir.
***
Bir devlet adamı, kendi insani hislerine tabi olarak devlet meselelerini halledemez, o salahiyete sahip değildir. Memleket, kimsenin malikanesi değildir. Yalnız, biz Türkler memleket ve milletin idaresini elimize aldığımız zaman, kendi şahsi davranışlarımızdaki cömertliği, devlet meselelerinin ecnebilerle hallinde düstur ediniyor, bir çocuk gibi aldanıyoruz.
***
Bir defa eğitim ve öğretim, ana kucağında başlar, ayrıca erkekler de böyledir. Okuldan insan, mükemmel bir model olarak çıkmaz. Hayata, medeniyete ve her şeye ait hakiki ve merkezî eğitim, kanaat ve özgün düşünceler, okuldan ve genel hayata bizzat ve bilfiil katıldıktan sonra ve insanları, memleketleri, işleri dokunarak inceleyip araştırarak kazanılır.
***
Tereyağı yok, ekmek yok, şeker yok, süt yok. Şekersiz çay, iki yumurta bal getirdi. Emir erim, cebime yolda ufak bir parça kuru ekmeği sokmuş, onunla meseleyi hallettik.
***
Her yeni yetişen, kendinden eskisini beğenmeyecek kadar yükselirse o zaman, ancak o zaman gelecek nesiller bir diğerinden kademe kademe yüksek seviyede bir yüksek silsile vücuda getirebilir ki insanlığın ilerlemesinin gayesi de budur.

#Mustafa Kemal ATATÜRK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar