ANILARLA ATATÜRK 

SES Dergisinin 9 Kasım 1963 tarihli sayısında Türkiye Cumhuriyetinin ilk görüntü yönetmenlerinden Cezmi Ar'ın (1898 - 1976) Atatürk ile ilgili bir anısı :

"İstanbul'un kurtuluşu sıralarıydı. Yani, 6 Ekim 1922'den önce. Bir gece yarısı Kemal Film sahiplerinden Şakir Seden geldi, beni uyandırdı. 

'Kalk gidiyoruz. Gazi Paşa, İzmit'e gelmiş. Resmi geçit yapılacak biz de filmini çekeceğiz' 

Gece yarısı yollara düştük. İstanbul işgal altında İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar var. Tren yok. Zar zor İzmit'e varıyoruz. Ertesi sabah gün doğmasıyla birlikte Atatürk'ün bulunduğu İzmit-Gebze arasındaki sahada büyük bir geçit töreni yapıldı. Bize beklediğini haber verdiler. Hayatımda ilk defa Atatürk filmini çekiyordum. Heyecanlandım. Ellerimizi sıktı, kameranın karşısına geçti. Yakından bir portresini çektim. 15-20 metre kadar... Sonra yarım boy çektim. Kamera karşısında gayet rahat hareket ediyordu. 

'Kafi mi?' diye sordu. 

'Kafi Paşam, teşekkür ederiz' dedik. Ayrılırken 

'İleride bugünü göremeyenlere iyi bir ibret hatırası olur bu resmi geçit. Türk ordusu, Türk askerini biraz daha iyi tanırlar' dedi ve yanımızdan ayrıldı. 

İstanbul işgal altında olduğu halde on binlerce İstanbullu, kurtarıcısını sevinç gözyaşları arasında seyretti. Bir milletin hayatında Atatürk kadar müessir olmuş başka bir insan tasavvur edemem."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar