HAVAN TOPUNUN MUCİDİ BAŞBUĞ FATİH SULTAN MEHMED HAN
İstanbul'un fethinin ilk günlerinde Marmaradan dört düşman gemisi Bizansa yardıma geliyordu. Türk donanması bunlarla savaşa girişti. Fakat bir iş başaramadı. Bunu gören Fatih Mehmet atını denize sürerek emir verdi. Çok sinirlenmişti. Baltaoğlu Süleyman Bey'e yüz sopa attırarak kaptanlıktan azletti. 

Türk donanması Haliç'e giremeyince Bizans gemilerini batırmak lazım geliyordu. Düşman donanması Galata Kulesi önünde demirlemişti. Türk topçuları düşman donanmasını döğemiyorlardı. Çünkü Beyoğlu sırtlarından atılan mermiler Galatalıların evlerini yıkabilirdi. Halbuki ortada Galatalılarla yapılmış bir dostluk antlaşması vardı.

Bu durumu önlemek için Fatih Sultan Mehmet zekasına ve bilgisine müracaat etti. Tertip ettiği hesap üzerine aşırma gülle atabilen bir top yaptırdı. Bu topun resmini yaptı. Tarifi üzerine döktürdü. Bu topların birisinin başına geçen Fatih nişan alarak düşman gemilerinden birini batırmağa muvaffak oldu. İşte Fatih'in icat ettiği bu top topçuluk fenninin en önemli bir kolu olan humbara usulünün esası oldu. Bu toplara daha sonradan havan topu denildi. Bu icat Fatih'in namını topçuluk bakımından mucitler arasına koyarak yaşattı.

Enver Behnan Şapolyo - Osmanlı Sultanları Tarihi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar