GÖK-MAVİ KURT TAKIMYILDIZI VE SİRİUS
Hakasya Abakandaki diğer Bedizli ve Bezekli Bengütaşlardan bir tanesi. Üzerinde Güneş, Dört Yön ve Kozmolojik Semboller olan bir Taş. Yalnız bir Özelliği daha var. Bu bir kadın tasviri olsa gerek. Göğsünün tam üzerinde bize çok tanıdık gelen bir KURT tasviri var..Hamile olduğu anlaşılıyor ve karnının üzerine Güneş simgesi olabilecek bir sembol kazınmış. Bana ASENA'yı Çağrıştırdı bu İkonografi. Arkaik insanların sanat ve yaratıcılıktaki üstünlükleri müthiş. Kozmoloji bilgileri de öyle. Onlar “İlkel” değiller, İLK EL’ler. İlk arketipleri, sembolleri, damgaları, harfleri yaratanlar onlar. Mircea Eliade şöyle der “ Arkaik insanlar Din ve Sanat adına her şeyi söylemiştir”
Canis Major, Takımyıldızı Batıda “Köpek” Doğuda “Mavi Kurt” Takımyıldızı olarak bilinir. Gök Börü yani Canis Major Takımyıldızının en parlak Alfa yıldızı olan Sirius, Köpek Yıldızı olarak bilinir. Elbette Türkler ona Kurt Yıldızı adını verir. Güneşin -gündüz göğünde- Sirius ile kavuşumu, “Köpek Günleri” olarak bilinir. Köpek Günleri denmesi aslında Yaz ayının en sıcak günü olmasından dolayıdır. Bu gökyüzü olayı tüm kültürlerin Mitolojisinde önemsenir. Elbette Türk Kozmolojisinde de bilinir. Bu Takımyıldıza Türkler, “Mavi Kurt Takımyıldızı” adını verir. Fakat Çinliler bu Takımyıldızı ve Siriusu Türklerle özdeşleştirir ve uğursuz sayar.
Güneş her yıl 6-7 Temmuz günü, Sirius ile kavuşum yapar, en sıcak günleri başlatır. Buna “Helyak Doğuşu” adı verilir. Milattan önceki yıllarda bu dönem, Yaz Gündönümü olarak bilinir ve kutlanırdı. Yaz aylarının başlangıcı olarak görülürdü. (Günümüzde 21 Haziranda başlar). Mısırlılar kendi takvimlerini Siriusun Helyak Doğuşuna göre başlatır. Nil’in taşma zamanlarını onun doğuşuna göre bilirlerlerdi.
Aşağıda paylaştığım Bengü Taş, Güneş ve Kurt sembolizmi kullanılmasından dolayı bana, bu mitolojileri anımsattı. Sanki Kadın-Güneş, ya da Türklerin ona yüklediği anlam ile “Gün Ana”, Sirius’u yani Mavi Kurt Yıldızını bedeninin içine almış ve bir doğum başlatmış gibi görünüyor. Kadının sağında solunda ve göbeğinin üstünde Güneş sembolleri var.
Arkaik insanlar hiç bir yaratısını gökyüzünden bağımsız yapmaz. Sanat eserlerinde Mitolojilerinde daima gökyüzüne gönderme yaparlar. Gökyüzündeki gezegenleri, takımyıldızları, sabit yıldızları, Ay ve Güneş döngülerini sembolik biçimde anlatır ya da tasvir ederler. Bunlar ilk Arketiplerdir ve mitolojiler yazılırken, bu ilk arketiplerin karakterleri ve sıfatları kullanılır. Mitlerdeki Tanrılar, Tanrıçalar, Ruhlar Kahramanlar vs. göksel arketiplerin yersel izdüşümleri ve bedenlenmiş halleridir. (NURAY BİLGİLİ paylaşımı)
HAKASYA KAYA RESMİ, GÖK KURT TAKIMYILDIZI VE GÖK KURT YILDIZI, SİRİUS
Canis Majör takımyıldızı ve alfa yıldızı sirius, batıda Büyük Köpek doğuda Mavi Kurt Takımyıldızı olarak bilinir. Türk mitolojisindeki Göksel Kurt bu takımyıldız ile ilişkilendirilir. Çinliler bu yıldızı uğursuz sayar ve Türkler ile özdeşleştirir. Hakasyadaki petrogliflerde efsanevi kurt bu takımyıldızın yersel izdüşümü olarak tasvir edilmiştir.
Milat Öncesi çağlarda Yaz Gündönümü, Güneşin Büyük Köpek ve Sirius Sabit Yıldızını ziyaret etmesi ile başlar. Arkaik insanlar bu Siriusun Güneş ile birlikte doğuşunu önemser. Nuray Bilgili..
Yorumlar
Yorum Gönder