Yeni harfleri, milli tarihi, öz dili, sanatı bilimsel müzik ve teknik kurumlarıyla kadını, erkeği her hakta eşit, modern Türk Toplumu bu son yılların eseridir.

Akdeniz'i Karadeniz'e demirle bağladık. Anadolu'da özel şirketler elindeki bütün yolları satın aldık; İstanbul ve İzmir'de liman ve rıhtım işleri devletin eline geçti; Diyarbakır kapılarındayız. Antalya'ya, Erzurum'a, kömür yurduna durmadan gidiyoruz. Uluslararası ticareti denkleştirerek iç pazarı harekete getirerek kendimizi korumayı başardık. Asıl önde tuttuğumuz iş geniş bir sanayi programını gerçekleştirmeye başlamak olmuştur. Bugünkü yüksek insanlığın, milletleri birbirine yaklaştırma çareleri bularak, genel güvensizliği ortadan kaldırılmasını ummak isteriz.

Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyet Halk Partisi 4. Kurultay Konuşması, 9 Mayıs 1935.

Açıklama: Türk Ulusu olarak; ATATÜRK'ün izinden gitmedik, işaret ettiği hedeflerde geri kaldık. Eğitimde, bilimde, kültür ve sanatta, medeniyette geri kaldık. Milli şuur ve öz Türk bilincimizi kaybettik. Yüksek Türk kültür ve uygarlığını inşâ edemedik. Yine ekonomide geri kaldık; Cumhuriyet bakiyesi fabrikaları sattık. Türk Tarımını, Türk Üreticisini ve Türk Sanayisini desteklemedik. Tarım ve Hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke iken Tarım ve hayvancılıkta geri kaldık. Dışa bağımlı olduk. Atatürk, madenleri ve limanları yabancıların elinden alıp millileştirdi. Günümüzde ise; Madenlerimizi ve limanlarımızı yabancı ve yandaş şirketler işletmekte, tabiri caizse Milli servet ve kaynaklarımızı yağma ve talan etmekte, diğer yandan yurdumuzu bir baştan diğer başa demir ağlarla döşeyemedik nakliye ve toplu ulaşımda kara taşımacılığını tercih ettik bu yüzden halen zarar etmekteyiz. Üretemedik, Uluslararası ticarette ihracat yerine ithalata ve borca dayalı bir ekonomi politikası uyguladık.

Sözün özü; Atatürk'ün yolundan gitmedik, sözünü tutmadık. Bu geri kalmışlığımız, bu perişanlığımız, bu yoksulluğumuz hep ondan.

Fatih Mehmet Yiğit





























Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar