AVRUPA HUN TÜRKLERİ; İSKİT SAKA TÜRKLERİNİN BİR KOLU VE DEVAMCISIDIR.

HUN KAĞANI ATİLLA, SADECE AVRUPA'NIN BÜYÜK BİR KISMINA DEĞİL; AYNI ZAMANDA BALTIK DENİZİ, BİRİTANYA ADALARI DA DAHİL OKYANUS ADALARINA DA HÜKMETMİŞTİR.

MS.448 de resmi bir heyetin parçası olarak Avrupa Hun Türk Başbuğu Attila  Kağan'ı ziyaret eden Doğu Roma’lı bir diplomat olan Panium Priscus yazdığı eserinde: 

-Avrupa Hun Türk Başbuğu Attila  Kağan; İSKİT KRALI 

-Avrupa Hun Türkleri; İSKİTLER

-Avrupa Hun Türk Yurdu ise; İSKİTYA olarak bahsedilmektedir.(1)

Panium Priscus yazdığı eserinde Atilla hakkında şunları söylemektedir: "Daha önce hiçbir İskit hükümdarı ya da başka hiçbir toprak yöneticisi bu kadar kısa sürede çok fazla bir şey elde etmemişti. Okyanus adalarına hükmetti ve bütün İskit'e ek olarak Romalıları haraç ödemeye zorladı. Mevcut başarılarından daha fazlasını hedefliyordu ve imparatorluğunu daha da arttırmak için şimdi Perslere saldırmak istedi. (2)

Roma elçisi Panium Priscus'un Avrupa Hun Türk Kağanı Atilla'nın Okyanus adalarını egemenliği altına almasından sadece Baltık Denizi ve kıyılarının bir kısmını kontrol ettiği şeklinde anlaşılmaması, Hun Türklerinin Biritanya Adaları da dahil Baltık denizini kapsayan Okyanus Atalarının tamamına yakınını kontrol ettiği artık kabul edilmektedir.(3)

Resim: Fransız sanatçı Eugene Delacroix tarafından yapılan bir fresk. Palais Bourbon Kütüphanesi Paris. 1843-47

Avrupa Hun-Türk Kağanı Attila; iskitler gibi Kurt postu giymiş, bir elinde ok ve yayı, diğer elinde gürzü ile At üzerinde; düşmanlarını yenmiş muzaffer bir komutan olarak resmedilmiştir. Ok ve Yay; Türklerde erk ve egemenliği betimleyen hakimiyet sembolüdür..

Fatih Mehmet Yiğit 

Kaynakça:

1-Panium Priscus Fragments 

Priscus, Fragments 11.2: 

2-R.C. Blockley The Classicising Historians of the Later Roman Empire: Eunapius, Olympiodorus, Priscus and Malchus 2 vols. (Liverpool, 1983) vol. II, p. 277.)

3-Dr. Caitlin R. Green, Were there Huns in Anglo-Saxon England? Some thoughts on Bede, Priscus & Attila/ https://www.caitlingreen.org/2015/07/were-there-huns-in-anglo-saxon-england.html










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar