2024 yılının tüm dost ve arkadaşlarıma, büyüklerime, küçüklerime, Türk Ulusuna ve Dünyamıza İnsanlık ailesine; sevdikleriyle ve aileleriyle birlikte; sağlık, mutluluk, esenlik getirmesini, savaşların, zulüm ve haksızlıkların ortadan kalkmasını barış ve mutluluk getirmesini Ulu Tanrıdan dilerim. 


Turan-Türk Uluslarının büyük çoğunluğunun geleneksel Yılbaşı kutlaması 12 Hayvanlı Türk Takvimine göre Dönence günlerimizden olan 21 Martta (Erken-Gün/Ergenekon,Nevruz/Türkçesi ile Yeni Gün'de) gerçekleşmektedir. 2023 yılı 12 Hayvanlı Türk Takvimine göre Tavşan yılındaydı. 21 Mart 2024 de Ulu diğer adıyla Ejderha yılına gireceğiz. 

12 Hayvanlı Türk Takviminde Yaruk/Aydınlık-Karanlık (Ying-Yang) prensibi gereği her yılın olumlu ve olumsuz yönü bulunmaktadır. ULU diğer adıyla Ejderha yılı adı üzerinde olumlu veya olumsuz büyük şeylerin gerçekleşmesine neden olabilir. Yıl uğurlu geçerse; bolluk, bereket, güzellik, esenlik olur. Ancak Uğursuz olursa; çok büyük olaylara, fitneye, karışıklığa, kıtlığa, ekonomik zorluklara, çatışmalara neden olabilir, büyük tabiat ve doğa felaketleri yaşanabilir. Bu yılı Ulu Bilgeler yorumlarken yılın olumsuz geçmesi halinde; "insanın saçını, sakalını ağartır" derler yani o derece zorluklarla insan karşılaşabilir. Umarım 21 Mart 2024 de gireceğimiz Geleneksel Ulu Yıl kutlu ve uğurlu olur. Ulu Gök-Tengri Tengeresini (Gök-Çarkını) uğurlu çevirir.

Dünyanın büyük bölümü; ortak takvim sistemine geçmiştir. Bizde ulus olarak bu takvim sistemini kullanmaktayız. İnsanlık ailesinin bir parçası olduğumuz için kutlama yapmaktayız.

Kutlama sözcüğü Türkçe kökenli bir sözcük olup Kut ve Almak sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.

Eski Türk kültür ve inancında "Kut"şu anlamları taşımaktadır:

1.Tanrı'dan bahşedilen güç, kuvvet, talih, uğur, yetki, İlahi bir kaynaktan gelen rahmet, bereket.

2. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç.

3. Mutluluk. Anlamlarını taşır.

Türkler bu nedenle önem affettiği günlerde; Dönenceler, Nişan, Evlilikte, Doğum günlerinde, zaferlerde, Toylarda milli ve özel günlerinde dostlarıyla, sevdikleriyle, ailece ulusça kutlama yapmış, Ulu Tanrı'dan sağlık, mutluluk ve esenlikler dilemişler, halaylar çekip yemekler yemiş, ziyafetler ve etkinlikler düzenlemişlerdir.

Maalesef zamanla kutlama geleneğimizi yitirdik. Yeniden hatırlatmakta fayda var.

Kutlamak, dostlarla, ailece bir araya gelmek; yemek ,içmek etkinlikler düzenlemek, Ulu Tandan Kut Almak, Uğur, Başarı, Kut, Sağlık ve Esenlik dilemek sevinçlerimizi paylaşmak öz kültürümüzün bir parçasıdır. Tabi geleneksel günlerimizi unutmamak şartıyla.

Fatih Mehmet Yiğit

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar