Türkiyede; Alpaga/metal karışımı bir Tütün Tabakasına çelik kalem işçiliği ile çizilmiş:   

BAŞ, ANA, BAY TEREK (HAYAT AĞACI), KÜN adı verilen ESKİ TÜRK TAMGA VE SEMBOLLERİ 

-BAŞ TAMGASI: Türk kültür ve sembolizminde; hayatı ve yaşamın kaynağını, Tanrının (Hay: hayat veren sıfatını) temsil eder.

-AN/ANA TAMGASI: Bereketi, bolluğu, doğurganlığı temsil eder. Buyüzden; bolluk, bereket, huzur için, işlerin talihin iyi olması, sıkıntı çekilmemesi, darlık görülmemesi için kullanılır.

-HAYAT AĞACI / BAY TEREK TAMGASI: Türk Kozmolojisinde yeraltı, yeryüzü ve gökyüzü alemi; Bayterek adı verilen Hayat Ağacı ile birbirine bağlıdır. Türk mitolojisinde Ağaç hayatı temsil eder ve dalları gökyüzünde Tanrı katına erişir. Bu nedenle Türkler Baş Ağaçlara Tanrıdan dilek amaçlı çul çabut bağlar. Türk Kültür ve Sembolizminde Hayat Ağacı, Bayterek, Ulukayın: yaşamın ve neslin devamlılığı, Tanrı katına erişme, iyi bir yaşam sürmek, sağlık ve esenlik, dileklerin kabul olması için kullanılmaktadır. 

-KÜN (GÜNEŞ) TAMGASI: Kün/Güneş Tamgası Türk kültür ve sembolizminde;  Aydınlığı, yeniliği, doğumu, devranı, yeni gün ve yeni çağı temsil eder. (Güneşin 12 ışığı: yılın 12 ayını temsil eder)


Fatih Mehmet Yiğit






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar