Ozan, Bö, Böge, Baksı, Bahşi, Kam, Aşık, Otacı, Oyun gibi değişik adlarla anılan Şamanlar ruhi ve bedeni hastalıkları tedavi eden hekimlerdir aslında. Şaman, Kam hekimlerin ruhi ve bedeni hastalık tedavisinde ateş kültü önemli bir yer tutar “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” tabiride aslında “Güneş girmeyen yere hekim girmez” sözü gibi hastalık tedavisi ile alakalı Atasözlerimizdendir.
“Ateş olmayan yerden duman çıkmaz tabiri ile ateş ve duman yani tütsü olmadan hastalığın çıkmayacağı anlatılmaktadır. Eski Türk toplumunda bir çok hastalık tütsü ve ateşle tedavi edilmekteydi. (Örneğin: Nazardan korunmak ve kötü ruhların uzaklaştırılması için üzerlik, mikropların ve havadaki virüslerin öldürülmesi Adaçayı, sedir, çam, kekik tütsüsü yapılır)
Çünkü kötü ruhlar, ruhi ve bedeni hastalıklar ancak ateşle tedavi edilebilir. Bu nedenle günümüzde dahi hastalıkları tedavi eden eski şaman, kam geleneğini sürdürenlere “Ocak/ateş yanan yer” denmekte, günümüzün ocakları nazar,siğil,büyü gibi rahatsızlıkları kolaylıkla tedavi edebilmektedir. En küçük sağlık birimlerimize bile belki farkında olmadan Sağlık Ocağı demekteyiz.
Devamı TÜRKOLOJİ MAKALELERİ kitabımızdadır.
Tütsü uygulanışı: bir miktar kurutulmuş tütsü (nazar için üzerlik, soğuk algınlığı, gripal hastalıklar, ortamdaki virüs ve mikropların kırılması için adaçayı) yapılacak bitki iple sarılır. Daha sonra bir kabın içinde yakılır ortamı boğmayacak şekilde oda da gezdirilir. Dumanın odaya yayılması sağlanır (3-5 dakika tütsü süresi) oda tütsülendikten (15-20) dakika sonra oda havalandırılabilir. Hasta kişiye ise ayriyeten tütsü koklatılır (5-10 saniye). Bu uygulama kışın 15 gün yazın 1 ay arayla veya hastalık olduğunda uygulanabilir. Burada dikkat edilecek husus odanın fazla dumana boğulmamasıdır.
Dikkat: Tütsü dumanı çabuk sirayet edeceği ve yayılacağı için bildirilen sürenin üzerinde çokça tütsü yakmaya ortamı boğmaya gerek yok dumanın fazlası zehirleme yapar, bu hususa dikkat etmek belirtilen süreyi geçmemek gerek.
Fatih Mehmet Yiğit
Yorumlar
Yorum Gönder