Taşebin Sarayı. M.Ö. 1.yy. Xiongnu-Hun Sarayı. Yenisey.

"Cennetin oğluna, bin sonbahar ve on bin yıllık kedersiz sonsuz sevinç." Bu cümle ile Xiongnu Kağanı kutsanmış. Türk Kağanlar "Cennetin Oğlu" ya da "Göğün Oğlu" olarak TANYU-TANJU" unvanı ile onurlandırılırdı.
Türkler, devlet ve ordu kurma, bunları sevk ve idare etme konusunda da, köklü ve uzun tarihlerinin derinliklerinden gelen genetik hafızaya ve geleneğe sahiptirler.

Sevgili Emel Esin’e göre Ordu, Kağanların çadırının ya da köşkünün bulunduğu kale ile çevrilmiş devletin yönetildiği şehir demektir. Kağana bağlı askerler de buradadır. Kozmolojik olarak “Kağanın Ordusu”, yeryüzünün merkezi kabul edilir. Dört yön ve ara yönler bu kavşakta birleşir. Bu bağlamda Ordu kelimesi “Orta” anlamı da taşır. Or kökü "Büyük ve Geniş" anlamı verir.
M.Ö. 2. yüzyılda yani Mete Han döneminde, Ordulaşmaya koşut olarak rütbeler ve ordu komutanlarına verilen unvanlarda oluşmuştur. Göktürk dönemi ile ilgili araştırmalarda Kağanlığa bağlı 28 rütbe olduğu tespit edilmiştir. 28 elbette kozmolojik bir sayıdır. 28 rütbe Ay Konakları ile bağlantılıdır. Eberhard’a göre Türk çadırları da 28 dilimlidir ve bir ay döngüsünü ifade eder. Daha doğrusu her bir sayı, Ay'ın durakladığı bir takımyıldız ya da yıldıza karşılık gelir. 

Ordu Komutanı ise elbette Kağandır. Günümüzde Ordu Komutanına OR GENERAL adı verilir. Or kelimesi, atalarımız olan Xiongnu-Hunların, bize bıraktığı bir anı ve rütbedir. OR BAY kelimesi Ordu Komutanlarına verilen rütbedir. "General" İngilizceden ödünçlemedir. Türkçe Or; orta, merkez ve büyük anlamına gelen kelimedir. Büyük Komutan, Merkez komutanı. Orgeneral en büyük Ordu komutanıdır. Nuray Bilgili.









https://pulse19.ru/28874-turistskij-forum-v-hakasii-soprovozhdaetsja-skandalom/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar