(Moğolca ve Türkçe) Ovoo / Oba / Obo;  Türk Bozkır kültürel inancında üst üste yığma  küçük taş yığınlarına verilen addır. Bu taş yığınlarının etrafında yurt kurulması nedeniyle çadır, Yurt yerleşkelerine Türkler tarafından OBA denilmiştir.

Her Boyun ve klanın kendi Obasını inşa etme tarzı farklıdır. 

Moğollar, Ovoos'un; Tanrı katı, (cennet)uçmak/ eski atalar ile yeryüzü arasında köprüler olduğuna inanıyordu. Obos'un ritüellerinden/Kurallarından biri; bir iş yapmadan önce obanın bulunduğu yerin çevresinden üç taş alıp obanın etrafında saat yönünde üç kez dolanmak, her turda obanın (taş yığınının üzerine) dilek tutarak bir taş bırakmaktır. Bu ritüelin; şans, uğur, talih getireceğine inanılır.

Obalar manevi enerjinin yoğun olduğu yerler, Ata Kurganları, ziyaret yerleri, akarsu kenarları, dereler, dağlar, tepeler gibi yerlere veya Şaman/Kamlarca belirlenen İye (meleklerin /iyi ruhların bulunduğuna inanılan yerlere) yapılır. Obalar, Ağaçsız Bozkırlarda dilek ağacı özelliğide görürler. Obalarda yapma dilek ağacı direkleri üzerine çul çabut bağlanarak dilekte bulunulur.

Oba kültünde; taşlar üst üste yığılarak, Tanrı ve Ata ruhlarına veya iyelere dilekte bulunarak pozitif enerji taşlar vasıtasıyla bir araya toplanır,  manevi pozitif enerji alanı oluşturulur. Negatif enerji ise taşlar vasıtasıyla oluşturulan pozitif enerji alanı/kalkanı içinde yok olur.

Türkçemizde "faydalı,yararlı olmak,iyilik yapmak anlamında 'Taş üstüne, taş koymak' deyimi ile bu kültür dilimizde yaşatılmaktadır.

Fatih Mehmet Yiğit












Bu da Ovo-Oba taş yığıntısındaki koyuyucu ruh




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar