Tengriteg Тengride bolmuş Türk Bilge Kagan:Tanrı gibi Gökte (Cennette) olmuş Türk Bilge Kağanı
(Gök-Türk Bilge Kağan Bengü Taş Bitik)
(Orhun kitabeleri)
BÜYÜK TÜRK-HUN KAĞANLIĞINA AİT BAŞKENT BULUNDU:
Moğolistan'da, Ulaan Batur'un güneyinde Arkhangai eyaletinin Ulziit bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda; Büyük Türk-Hun Kağanlığının ( Xiongnu İmparatorluğunun) Başkenti Ejder Kenti (Longcheng) bulunmuş, ayrıca ilk yapılan kazılarda şehrin girişinde erken dönem Çince "CENNETİN OĞLU CH'AN-YÜ" yazılı bir tabela da bulunmuş.
Eski Türk kültüründe Kurt-Ejder sembolü sıklıkla kullanılmaktadır. Bir çok Hun dönemine ait yapılan arkeolojik kazılarda Ejder-Kurt sembolüne rastlanılmaktadır. Çin yıllıklarında Hun Türklerinin başkentlerine "Ejder Kenti" denilmektedir.
Ch'an-yü/Şanyü: Hsiung-nu (Hun) dilinde "geniş, büyük, ali, cömert" anlamına gelen TANRI-KUT sözcüğün Çince okunuşudur. Çin İmparatorları, yazmış oldukları ülkeler arası diplomatik mektuplarda Hun Kağanlarına Ch'an-yü/Şanyü saygı ifadesi ile hitap etmişlerdir.
Hsiung-nular yani Hun-Türkleri; Ch' an-yü unvanını aralarında "Ch'eng-li Ku-t'u Ch'an-yü" unvanı ile birlikte kullanmışlardır. Hsiung-nu dilinde ise bu" Gök-Tengri Ku-t'u Şanyü" anlamına gelmektedir. Eski Türkçede "Kut" ;"Tanrı'nın lütfu/Tanrı tarafından yöneticilere bahşedilen güç, talih, uğur" anlamını taşımaktadır. Bu unvanların, Ch'an-yü unvanına eklenmiş olması, onun bir güç imgesi olarak "Gök" ile bağlantısını ortaya koymaktadır. Zira eski Türk inanç sisteminde Türkler Atalarının Gökte yaratıldıklarına ve Cennetten geldiklerine inanmaktaydılar. Bu inanç Gök-Türk yazıtlarında (Bengü Bitik Taşlarda): "Tanrı gibi Gökte olmuş" başlangıç cümlesi ile ifade edilmiştir.
Çince, Ch'an-yü/Şanyü unvanının Türkçe karşılığı TANRI-KUT 'tur. Hun Kağanlarına verilen Ch'an-yü/Şanyü ünvanı biraz değişime uğramasına rağmen günümüzde Türk erkek çocuklarına verilen TANJU ve TANRI-KUT ismi ile hala yaşatılmaktadır.
Fatih Mehmet Yiğit
İlgili Haber linki;
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi:
Yorumlar
Yorum Gönder