~ ATATÜRK VE HALK OYUNLARI ~
Halk oyunlarına meraklı olan Atatürk’ün, zeybek oynamada son derecede başarılı olduğu bilinmektedir. Zeybek oyunlarının, Türk karakterini ve kahramanlığını en iyi şekilde vurguladığını ifade eden Atatürk, bu oyunun kadın – erkek birlikte oynaması gerektiğini de ifade etmiştir. Diğer taraftan, gittiği illerde mahallî halk oyunları ile karşılanan Atatürk, bazen oyuncuların arasına girerek birlikte oynamıştır. Örneğin, 1924 yılında Kars’a gittiğinde, halk O’nu; “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” türküsü eşliğinde oynanan oyunla karşılamışlardır.
Ayrıca, I. ve II. Balkan Halk Oyunları Festivali (1935, 1936) İstanbul’da yapılmıştır. 1935 yılı Ağustos'unda Atatürk'ün huzurunda İstanbul'da Beylerbeyi Sarayında yapılan festivalde, Atatürk, oyuncuların arasına girerek hora tepip Artvin Barı’nı oynamıştır. O günden sonra Artvinliler, oyunun adını “Atabarı” olarak değiştirmişlerdir. Bu festival Türkiye'de düzenlenen ilk milletlerarası halk oyunları festivalidir. Festivale yurdun dört bir yanından gelen halk oyunları ekipleriyle Balkan ülkelerinden gelen ekipler katılmıştır. Festivalde dört Balkan ülkesinin (Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan) halk oyunları ekipleri ortak bir melodinin eşliğinde hora tepmişlerdir.
1936 yılı 31 Ağustos'unda Balkan Festivali tekrar yapılmıştır. Festivalde Yugoslav, Romen ve Bulgarlar dışında Türkiye'den Çoruh, Karadeniz, Balıkesir Pamukçu köyü ve İstanbul Amatör Zeybek Ekibi katılmıştır. Festival dolayısıyla 2 Eylül 1936 tarihinde Beylerbeyi Sarayı'nda bir balo düzenlenmiştir. Bu baloda Atatürk,gene Balkan ülkelerinin oyuncularıyla hora tepmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder