Türk Bilim insanı, Dil Bilimci,Büyük Türkçü, Türk-Tatar devlet adamı, hukukçu, akademisyen, düşünür ve siyasetçi Sadri Maksudi Arsal'ı saygı ve rahmetle anıyoruz.
Ruhu şad mekanı Cennet olsun.
SADRİ MAKSUDİ ARSAL'DAN ÖZLÜ SÖZLER:
“Dünyada büyük bir Türk milleti vardır, olmuştur, olacaktır ve bu milletin varlığına ve geleceğine hiçbir kuvvet engel olamayacaktır.”
Türk milletinin vazifesi, kendi benliğine uygun bir hars yaratmakdır; bu, siyasî kurtuluşun neticesi, ve istiklâlin diğer bir tecellisidir.
Türk Dili İçin, Sadri Maksudi Arsal
Bir millet içinde millî tarih ve eski millî kültür eserleri hakkında bilgiler ne kadar yayılmış ise, o millette milliyet duygusu da o nisbette kuvvetli ve derin olur.
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Sadri Maksudi Arsal
Sayfa 211
Nerede, yaşayan ve yaşamak azim ve iradesine mâlik olan bir millet varsa, orada milliyetçilik, milletin en derin, en kutsî bir hissi olmuştur. Milliyet hissinden mahrum olan milletler, ya kuvvetli komşuları tarafından imha edilmişler, veyahut tâbi, mahkûm bir millet derecesine indirilmişlerdir.
Beşeriyet tarihinin en mühim hâdisesi, milletlerin milli hürriyet ve milli istiklal için, diğer tabirle milliyet için mücadelesidir."
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Sadri
Sayfa 168 - Ötüken Neşriyat
Bir milletin ekseriyetinin ruhunda derin, kuvvetli milli his ve şuur kaynaklarının bulunması, o milletin toprağında bitip tükenmez petrol kuyularının bulunmasından daha önemlidir.
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Sadri Maksudi Arsal
Sayfa 193 - 4.baskı 1979
Bir millet için kendi hayat ve bekasını, medeniyet, refah ve saadetini başka milletlerden beklemek, başka milletlerin yardımiyle yaşamak çok yanlış bir yoldur.
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Sadri Maksudi Arsal
Sayfa 179
Bugün İstanbullu bir Türk, Azerbaycan’dan geçerek garbî Türkistan’a (Türkmenistan, Özbekistan) , garbî Türkistan’dan da şarkî Türkistan’a (Çinî Türkistan) geçerek tercümana ihtiyaç duymaksızın Çin’e kadar seyahat edebilir.
Çünkü bütün bu sahalarda yaşayan kavimlerin hepsi Türk dilinin türlü lehçelerini konuşan, etnolojik mânâda aynı ırktan olan kavimlerdir ( Azerbaycan Türkleri, Türkmenler, Özbekler, Kırgızlar, eski Uygurların torunları olan Çinî Türkistan Türkleri).
Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Sadri Maksudi Arsal
Sayfa 43 - Ötüken Neşriyat
Dil bir milletin hususiyetlerinin sadık aynasıdır.
Türk Dili İçin, Sadri Maksudi Arsal
Bulgar hududundan Çinî Türkistan'ın şarkî hududuna kadar şarka doğru, yalnız Türkiye lehçelerini bilen bir adam tercümansız seyahat edebilir, hiçbir türlü müşküllüğe uğramaz.
Türk Dili İçin, Sadri Maksudi Arsal
Yorumlar
Yorum Gönder