Şamanın Davulu, Şamanın Atıdır. Kasnağı Özellikle kayın ağacından yapılır. Türk mit ve anlatılarında Kayın Ağacı çok önemli bir yere sahiptir. Kayın ağaçları ruhların gelip gittiği kozmik bir yol gibi görülür. Hızır kayın ağacından iner ve yiğitlere Ad ve bir de At verir. Tanrıça Umay ana yeryüzüne iki kayın Ağacı ile inmiştir. Şamanların Esrimesi ve Trans haline girmesi Davulun ritmik sesi ile olur.
Şamanlar öldüklerinde Davulları yine bir Kayın Ağacına asılır ve Şamanda bu ağaca kurulan veya yanındaki bir isirahatgaha konulur. Türk mitolojisinde Kutlu Ağaçlar Dünyanın "Merkezindedir" ve ruhları Tanrının makamına kadar taşır.
(Alıntıdır)


İç Anadolu'da yaşatılan Tengrici geleneklerden; Kurt ağzı bağlama

- Sibirya'da Tuva'da  Altay'da halen uygulanan ilginç bir gelenektir. Anadolu'da küçükbaş ya da büyükbaş hayvanı kaybolanlar,köydeki şifacı Kam Ana'ya gelirler ve hayvanlarının kaybolduğunu söylerler. Şifacı Kam Katun,  eline aldığı keçi boynuzundan yapılmış kemik saplı bıçağı algışlayarak kapatır ve sapı ucundaki örgü iple sarıp bağlar. Ve o bıçağı, hayvanı kaybolan kişiye verir. Ve sıkıca tembih eder; "Korkmayın artık, hayvanınıza hiçbir canlı zarar veremez. Ben Kurt dahil, zarar verebilecek tüm hayvanların ağzını bağladım. Ama sizden bir isteğim var, kaybolan hayvanınızı bulduğunuzda hemen bana gelin ki ağzını bağladığım yabanıl hayvan açlıktan ölmesin, ona yazık olur, hayvan ağzı bağlı aç kalır ve ölür. Günah işlemeyelim. Onun da bu doğadan yiyecek kısmeti var..." der. ( Bu gelenek Orta Anadulu'da Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Beyağıl Köyü'nde hâlâ uygulanmaktadır.)

Kam Kültürü
Şamanizm
Dursun Özden
(S.70-80)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar