Tan ağardı. 

Dünya aydınlandı.

Güneş doğdu

Herşeyin üzeri ışık oldu

Bunu bil, iyi ol...


Tan tanlardı udu yir yarudi udu kün togdı kamag üze yaruk boltı tir ança bilin edgü ol...


Irk Bitiq Uygur Türk Turfan Yazıtları


Irk sözcüğü: (Eski Türkçede) Ark, ışık kaynağı anlamlarına gelir. “Arığ” ise: Arınmış, temiz, saf, kutlu, kutsal olan anlamına gelir. Su kaynağına, Akar suya bu nedenle: “Arık” da denir. 


Yaruk sözcüğü ise eski Türkçede: "Tanrı ışığı, aydınlık" anlamına gelir. Yaratılışın özü ışıktır. Bu yüzden yaratılış sözcüğü de yaruk sözcüğünden türemedir. Atomaltı parçacıklar bir nevi ışığın türevleri ışık parçacıklarıdır. Herşey ışığın atomaltı ölçekte düzenlenmesinden, tanzim ve tertibinden meydana gelir. Işık parçacıkları elektronlari, kuarkları,nötronları,protonları, fotonları meydana getirir. Bunlar da maddenin en küçük parcası Atomun yapı taşlarıdır.


Herşeyin ışıktan yaratıldığını Türk Bilge Eren Kaygusuz Abdal şiirinde şu sözlerle anlatmaktadır.

‘Işkile ‘âlem müdevver (daire,yuvarlak,evrilme,evren) oldı

‘Işkile cihân münevver(aydınlık)oldı

‘Işkile döner bu çerh-i çenber (Gök-Çarkı, Çarkı-Felek, Uzay-Zaman-Boyutu)

‘Işkile yazıldı cümle defter (Gök-Carkı: Uzay-Zaman döngüsü kaderi meydana getirdi)


Işık sözcüğü köken olarak eski Türkçede "ıssıg": ateş alazı, ısı veren,  ışık saçan anlamına gelen sözcüktür. Aşk (aşkın, tutkulu sevgi) sözcüğüde ışık sözcüğünden türemedir.


Eski Türk inancına göre: İyi bir insan olmak, İyilik yapmak, Tanrı ışığına kavuşmaktır. İyi bir insan öldüğünde "ışıklar içinde uyusun, kabri nur olsun" gibi söylenen Türkçe deyimler bunu ifade eder. İnsan iyi bir insan olarak yaşam sürdüğü takdirde ruhu kutlanır, parlar, ışıklar tarafından kuşatılır. Yeni bir oluş, yeni aydınlık bir yaratılış başlar. Eğer insan arığsız ise: ruhu (tini,kutu) karanlık tarafından kuşatılır. Karanlık bir yaratılış başlar. O yüzden Ozan Karacaoğlan "Cehennemde hiç ateş yoktur. Herkes ateşini kendi götürür." Der. 


Yani her insan yaşamı ve yaptıkları ile kendi cennet ve cehennemini yaratır.


Gözümüz, gönlümüz, günümüz aydınlık olsun. İyi bir insan olalım, iyilik yapalım ki; ışıkla, aşk ile dolalım. Ruhumuz, özümüz ışıkla kut bulsun.


Fatih Mehmet Yiğit

















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar